مهندس سید علیرضا قهاری، رئیس انجمن مفاخر معماری ایران متولد 1329 شیراز است. با این محقق و معمار برجسته کشور در رابطه با تجربیات انجمن مفاخر ایران گفتگو کردیم.
مهندس قهاری در معرفی انجمن و اهداف آن چنین گفتند:
انجمن مفاخر معماری ایران، از سال 1380 فعالیت خود را آغاز کرده ولی این انجمن رسماً در اسفندماه 1382 مجوز گرفت و 40 نفر از پیشکسوتان و فرهیختگان معماری کشور، اعضای هیئت امنای این انجمن هستند.
از نخستین اهداف انجمن، حمایت از مفاخر معماری ایران است که بهمعنای بزرگداشت بیش از 3000 هزار سال معماری ماندگار و شکوه و عظمت این معماری در جهان است، شاید کمتر کشوری چنین سابقه و گذشته درخشانی در معماری داشته باشد.
اولین هدف ما پاسبانی از مفاخر معماری است. برای اینکار اهداف دیگری نیز تعریف شده است. حمایت از سایر تشکلهایی که در زمینه معماری فعالیت دارند از جمله این اهداف است. از ابتدای تأسیس انجمن مفاخر معماری هم سعی کردیم از انجمنهای مرتبط در تهران و سایر استانها حمایت کنیم.
از دیگر برنامههای ما بزرگداشت شخصیتها و نامآورانی است که در زمینه معماری در ایران فعال بوده و هستند. کسانی که معماری ایران را به عنوان یک معماری شاخص در جهان مطرح کردهاند. البته این نگاه تنها به معماری گذشته ایران معطوف نیست و معماری معاصر را هم در بر میگیرد.
همچنین روز بزرگداشت شیخ بهایی در سوم اردیبهشت را هم به عنوان روز معمار پیشنهاد کردیم و از سال 84 تا به امروز هرساله در دانشگاههای معماری و سازمانهای مربوطه مثل راه و شهرسازی، نظام مهندسی و حتی استانداریها، این روز جشن گرفته میشود.
انجمن از سال 87 جلسات مستمری با نام جلسات هماندیشی توسط سازمانهای مردم نهاد را پیرامون بحثهای مربوط به معماری و شهرسازی برگزار کرده است. این جلسات هماکنون در باغموزه قصر برگزار شده و در طی این چند ساله، یکصد و هشتاد پنج جلسه به طور مستمر تشکیل شده است.
از دیگر برنامههای انجمن، معرفی یک استان در سال برای توجه بیشتر به معماری آن استان است. هر سال یک استان را به عنوان استان سال معرفی میکنیم تا دانشجویان معماری و عامه مردم بیشتر با فضای معماری اقصی نقاط کشور آشنا شوند.
این برنامه را از سال 86 در پیش گرفتیم که نخستین استان، سمنان بود و تا بهحال هشت استان شامل حال این برنامه شدهاند و سال جاری هم، سال چهارمحال بختیاری است، بههمین مناسبت مشاهیر معماری استان را معرف میکنیم. بهواسطه این برنامه، در استانها همایش و نشست برگزار میکنیم تا معماران کشور تنها در فضای تهران حضور نداشته باشند. اگر آنها اقلیم ایران را ببیند آنوقت دیگر معماری همه شهرها کپی تهران نمیشود.
مهندس قهاری در مورد برنامههای نشر و سایت انجمن مفاخر معماری چنین گفت:
در حال حاضر با بیش از 3000 مقاله علمی و فرهنگی جزو سایتهای مرجع برای بازدید پژوهشگران هستیم، آرشیو عکسی از تمام ایران تدارک دیدهایم و در واقع میتوان گفت که یک کتابخانه آنلاین تأسیس کردهایم.
در زمینه نشر، کتاب «معماران ایران» را در سال 88 منتشر کردیم. جلد اول این کتاب شامل معرفی 114 معمار برجسته ایرانی به همراه آثارشان بود و این کتاب، نخستین کتاب مرجع معماران معاصر بهشمار میرفت و هماکنون هم جلد دوم این کتاب در دست تهیه است و تا اواخر امسال به زیر چاپ آراسته میشود.
پیش از این، سه جلد کتاب دیگر با عنوان «اندیشه معماران معاصر» منتشر کردهایم که جلد چهارم آن هم تا یکی دو ماه آینده منتشر میشود. در هر جلد از این مجموعه با 14 معمار برجسته ایرانی مصاحبه شده و اندیشههایشان مورد واکاوی قرار میگیرد.
مهندس قهاری، همچنین در رابطه با انجمن صنفی کارفرمایی طراحی، معماری و دکوراسیون داخلی و خارجی نیز صبت کرده و گفت:
امیدواریم دوستان در این فضا بتوانند کار کنند و این قبیل تشکلها پایدار بمانند و مستمر فعالیت کنند، زیرا ما در کشورمان آن سنت چند صد ساله غرب را نداریم و معمولاً تشکلهای اینچنینی دوام چندانی پیدا نمیکنند و پس از مدتی منحل میشوند. امیدواریم با همت دوستان این اتفاق در رابطه با این انجمن نیفتد و با انرژی و قدرت اولیه به کار خود ادامه دهند. در این راستا انجمن مفاخر ایران هم از کمک و همفکری خود دریغ نخواهد کرد.