سومین دوره ی مسابقه دانشجو معمار برتر کشور
مسابقه دانشجویی معمار برتر با هدف تشویق دانشجویان معماری برای طراحی معماری مبتنی بر ایده پردازی و خلاقیت از سال 1392 توسط مرکز معماری ایران و همکاری صاحب نظران معماری و شهرسازی برگزار میشود.
موضوع خلاقیت و ایده و آنچه باعث ایجاد نظر، و بینش در میان دانشجویان معماری میشود، امری است که کمتر به آن پرداخته میشود. به همین خاطر برگزار کنندگان و شورای سیاستگذاری مسابقه معمار برتر، موضوع مسابقه را هر سال با در نظر گرفتن مقوله خلاقیت و مسأله کاوی و با تأکید بر اصلاح وضع موجود و ساماندهی معماری موجود انتخاب میکنند.
اولین دوره مسابقه دانشجویی معمار برتر با موضوع ساماندهی بامهای مسکونی در سال ۱۳۹۲ و با داوری آقایان کامران افشارنادری، علیرضا تغابنی، فرهاد مقدم و رضا نجفیان و دومین دوره مسابقه نیز در سال ۱۳۹۳ با موضوع طراحی و ساماندهی نماهای شهری و با داوری خانم حبیبه مجدآبادی و آقایان رضا مفاخر و بهرام کلانتری برگزار شد.
مسابقه دانشجویی معمار برتر سال 94
مرکز معماری ایران مسابقه دانشجویی معمار برتر سال 1394 را با رویکرد خلاقیت و ایده پردازی دانشجویان معماری و با موضوع ساماندهی معماری مسکونی وضع موجود شهرهای ایران برگزار می کند.
علت انتخاب موضوع
در سالهای اخیر تعریف خانه کلنگی تغییر پیدا کرده است با توجه به اینکه در گذشته ،عنوان خانه کلنگی برای ساختمانهای با طول عمر حداقل بیش از 35 سال به کار برده میشد، اکنون در محله های مختلفی از شهر، شاهد تخریب ساختمان هایی هستیم که بیش از 10 سال از عمر مفید آنها نمیگذرد.دامنه این تخریب و نوسازی محدود به ساختمانهای کلنگی و یا بافت فرسوده نیست و چه بسیار ساختمان های چند طبقه (3 تا 5 طبقه) و مقاومی که با هدف ساخت ساختمانی بلند و یا مجتمعی تخریب شده اند. به خصوص اگر این زمینه ها در مناطق بالای شهر و به اصطلاح ارزش افزا قرار گرفته شده باشد.
چرخه تبدیل خانه های کلنگی به آپارتمان های نوساز سبب شده است تا تخریب خانه های مسکونی با عمر کم در شهرهای مختلف امری معمول و متداول باشد. تخریب های بی رویه تبعات و آثار منفی بسیاری همچون تبدیل جای جای شهر به کارگاه ساختمانی، کاهش امنیت اجتماعی، تخریب محیط زیست و از همه مهمتر جا به جایی مداوم محیط زندگی شهروندان است که این آخرین منجر به نابودی هویت فرهنگی محله برای ساکنان آنهاست و مفهوم محله و زندگی جمعی را دگرگون کرده است.
بسیاری از ساختمان های مسکونی، ساختمانه هایی با قدمت 30 تا 50 سال است که از زمان تصویب طرح جامع فرمانرویان تهران برجای مانده است. بناهای ارزشمندی که متعلق به دهه 50 تا 70 است.شاید بتوان با تدبیرهای معمارانه و هزینه های اندک ساختمان های با ارزش موجود را حفظ نمود و از تخریب بی رویه جلوگیری کرد.
با توجه به آنچه در بالا گفته شد شورای سیاستگذاری مسابقه معمار برتر سال ۱۳۹۴، موضوع مسابقه امسال را در ادامه روند مسابقات دو سال قبل (سال ۹۲ با موضوع ساماندهی بامها و در سال ۹۳ با موضوع طراحی نماهای شهری برگزار شد) و با هدف باززنده سازی و ارتقاء کیفیت مشاعات فضاهای موجود خانههای مسکونی انتخاب نموده است
موضوع مسابقه
پروژه ای که موضوع آن به مسابقه گذاشته شده است معماری فضاهای مرده نام دارد. منظور هیئت برگزاری و شورای سیاست گزاری مسابقه معمار برتر از فضاهای مرده، مشاعات (فضاهای مشترک میان واحدهای مجزا) ساختمانی مسکونی است، مشاعات فضاهایی مانند پلکان، پاسیو، بام، حیاط، ورودی، پیلوت و … است. شرکت کنندگان بایستی ساختمانی مسکونی با حداقل سه طبقه را انتخاب کنند، ساختمان مسکونی مذکور هیچ محدودیتی برای شهر و یا اندازه و … ندارد .
آنچه از شرکت کنندگان در این مسابقه انتظار می رود تحلیل موقعیت بنا، تحلیل کالبدی وضع موجود، طراحی مشاعات و طراحی جزئیات فضاهای مذکور است. معیار انتخاب طرحهای برگزیده برای هیئت داوران خلاقیت در ساماندهی و احیای فضاهای مرده و بی روح موجود است.
توجه:
لازم به ذکر است که تنها شرط شرکت در مسابقه دانشجویی معمار برتر دارا بودن کارت دانشجویی معتبر می باشد و کلیه حقوق مادی و معنوی شرکتکنندگان و آثار آنها محفوظ است و طرحهای رسیده در هیچ پروژه ای اجرا نخواهد شد.
مدارک طرح و مشخصات آن
کلیه شرکتکنندگان بایستی مدارک طرح را در قالب ۳ شیت با چیدمان قائم (عمودی) با اندازه ۵۰ در ۷۰ سانتی متر به صورت شاسی (فوم برد) در زمان مقرر، تحویل دبیرخانه مسابقه دهند.
– شیت اول: تحلیل و شناخت
تحلیل کالبدی وضع موجود (کروکی موقعیت بنا، پلانها، چند تصویر از وضع موجود)| کانسپ طراحی| دیاگرامهای روند طراحی
– شیت دوم: طراحی معماری مشاعات
پلانها| مقطع طولی و عرضی| مدل سه بعدی
– شیت سوم: طراحی جزئیات
بزرگنمایی دو بخش شاخص طرح به گونهای که جزئیات فضایی مشخص باشد و گویای کانسپت کلی طرح باشد.
مرکز معماری, [27.02.16 15:28]
توجه:
– بایستی توضیحات نوشتاری در کنار مدارک در شیتها آورده شود.
– شیوه ارائه آزاد است و شرکتکنندگان میتوانند به صورت دستی و یا کامپیوتری طرح خودشان را ارائه دهند.
– همچنین لازم است بر روي شیت ها از درج هرگونه آرم، لوگو و یا نشان هاي که بی نامی مدارك را به مخاطره اندازد و امکان تشخیص هویت گروه هاي شرکت کننده را فراهم کند جداً خودداري شود. واضح است آثاري که این قانون را نقض نمایند داوري نخواهند شد.
چگونگی تحویل مدارک و ثبت در دبیرخانه
کلیه گروهای شرکت کننده بایستی طبق تقویم مسابقه و زمان مقرر تحویل آثار، مدارک و شیتهای خود را به دبیرخانه مسابقه تحویل دهند. در ارسال آثار به دبیرخانه ، لازم است نکات زیر دقیقاً رعایت گردد:
– آثاري که پس از موعد تحویل دریافت شوند داوري نخواهند شد.
– لازم است در بسته بندي آثار دقت لازم به عمل آید تا آثار به صورت سالم به دست دبیرخانه برسد. دبیرخانه مسابقه از پذیرش مدارك آسیب دیده، اعم از بسته های پاره شده و مخدوش و مانند آن معذور خواهد بود.
– کلیه شرکت کنندگان بایستی علاوه بر تحویل سه شیت با مشخصات مقرر شده، یک پاکت A4 شامل پرینت هر سه شیت در کاغذ A4و یک CDبا محتوای عکس تمام شیتها و پاورپوینت مخصوص تحویل آثار را به دبیر خانه تحویل دهند. همچنین مدرکی مانند فتوکپی کارت دانشجویی یا مدرکی که دانشجو بودن شرکتکنندگان را معلوم کند باید در پاکت تحویل قرار داده شود.
– پاورپوینت مذکور در سایت مرکز معماری ایران قابل دریافت است. این پاورپوینت محدود و بسته شده است و تنها بایستی شرکت کنندگان نام و مشخصات و عکس خود را به همراه عکس شیتهای خود در آن بارگذاری کنند.
– شرکت کنندگان پس از تحویل مدارک، کد و رسید تحویل را از دبیرخانه دریافت خواهند کرد.
توجه:
– شرکت کنندگان محترم ساکن شهرستان ها می توانند آثار خود را بدون پرداخت هیچگونه مبلغی به دبیرخانه های واقع در نمایندگی های مرکز معماری ایران در سراسر ایران تحویل دهند.
تقویم مسابقه
– اعلام عمومی مسابقه (هفته دوم اسفند ماه ۱۳۹۴)
– زمان ثبت نام ( از زمان اعلام عمومی تا ٣١ فروردین ۱۳۹۵)
– زمان تحویل آثار(۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۵ تا ٣١ اردیبهشت ۱۳۹۵)
– داوری و نمایشگاه آثار منتخب (نيمه اول خرداد ۱۳۹۵)
هیئت داوران
دکتر شهاب میرزاییان مهابادی
مهندس سارا کلانتری
دکتر علی وجدانی
مدیر مسابقه
کامران افشارنادری
معمار، نظریهپرداز و منتقد معماری.
فارغ التحصیل معماری از ایتالیا
جوایز:
نفر اول مبلغ 100000000 ریال(75000000 ریال نقد ، 25000000ریال کارت اعتباری باشگاه دانشجویان مرکز معماری ایران)
نفر دوم مبلغ 70000000 ریال (52500000 نقد، 17500000ریال کارت اعتباری باشگاه دانشجویان مرکز معماری ایران)
نفر سوم 50000000 ریال(37500000 ریال نقد ،12500000ریال کارت اعتباری باشگاه دانشجویان مرکز معماری ایران)